Профілактика сальмонельозу

Дата: 24.05.2024 14:03
Кількість переглядів: 92

Фото без опису  

Влітку зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз.

       Сальмонельоз – це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується інтоксикацією, діареєю, і зневодненням. В ускладнених випадках виникають навіть абсцеси внутрішніх органів і сепсис. Ця інфекція є серйозною медичною і соціальною проблемою. Її перебіг досить складний, особливо у дітей молодшого віку і людей похилого віку. Захворювання швидко поширюється і може переходити в хронічну форму. 

        Серед бактеріальних кишкових інфекцій сальмонельоз стоїть на першому місці. Джерело інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, качки, кури), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. При цьому носійство може тривати від кількох днів до кількох років.

         Сальмонели надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. До прикладу, у молоці за кімнатної температури зберігаються до 10 діб, у воді відкритих водоймищ - до 120 днів, у заморожених продуктах – до 6 міс, але кип’ятіння вбиває його одразу, а при температурі 70 С0 гинуть через 5-10 хв.

          Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, у тістечках з кремом на основі молока та яєць,  а також у фруктах, ягодах і овочах (якщо були помиті забрудненою водою).  

         Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається найчастіше харчовим шляхом. На другому місці - побутовий шлях. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок здатні мухи, таргани. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації. Дуже небезпечні гусячі та качині яйця, які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу.

        Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. 

        Симптоми сальмонельозу: на першому місці – симтоми інтокикації -підвищення температури до високих, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, багаторазове блювання, а в останню чергу - діарея.

        З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету (не забуваємо, механізм передачі фекально-оральний і таким чином через немиті руки буде передаватися інфекція контактним шляхом);

  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі (тому що збудник може знаходитись в сирому м’ясі і при його обробці забруднюються поверхні);

  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, після обробки сирого м̕ яса необхідно обробний інвентар обдати окропом. Ці дошки і ножі не повинні використовуватися для різання хліба, варених овочів, ковбаси, сиру і інших продуктів;

  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити у розчині соди (не можна в холодильник класти брудні яйця);

  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць (не їжте гоголь-моголь – і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин, в разі необхідності використання сирого яйця, слід ретельно помити з милом);

  • дуже важливо дотримуватись товарного сусідства в холодильнику: зберігати сиру продукцію окремо від готової.

Тож дотримуйтесь правил, і будьте здорові!

 

Начальник відділу держнагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Подільського районного управління ГУ ДПСС

в Одеській області

 Наталія Димкова.


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних