Профілактика сальмонельозу
Влітку зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз.
Сальмонельоз – це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується інтоксикацією, діареєю, і зневодненням. В ускладнених випадках виникають навіть абсцеси внутрішніх органів і сепсис. Ця інфекція є серйозною медичною і соціальною проблемою. Її перебіг досить складний, особливо у дітей молодшого віку і людей похилого віку. Захворювання швидко поширюється і може переходити в хронічну форму.
Серед бактеріальних кишкових інфекцій сальмонельоз стоїть на першому місці. Джерело інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, качки, кури), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. При цьому носійство може тривати від кількох днів до кількох років.
Сальмонели надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. До прикладу, у молоці за кімнатної температури зберігаються до 10 діб, у воді відкритих водоймищ - до 120 днів, у заморожених продуктах – до 6 міс, але кип’ятіння вбиває його одразу, а при температурі 70 С0 гинуть через 5-10 хв.
Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, у тістечках з кремом на основі молока та яєць, а також у фруктах, ягодах і овочах (якщо були помиті забрудненою водою).
Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається найчастіше харчовим шляхом. На другому місці - побутовий шлях. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок здатні мухи, таргани. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації. Дуже небезпечні гусячі та качині яйця, які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Симптоми сальмонельозу: на першому місці – симтоми інтокикації -підвищення температури до високих, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, багаторазове блювання, а в останню чергу - діарея.
З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:
-
мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету (не забуваємо, механізм передачі фекально-оральний і таким чином через немиті руки буде передаватися інфекція контактним шляхом);
-
ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі (тому що збудник може знаходитись в сирому м’ясі і при його обробці забруднюються поверхні);
-
не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
-
використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, після обробки сирого м̕ яса необхідно обробний інвентар обдати окропом. Ці дошки і ножі не повинні використовуватися для різання хліба, варених овочів, ковбаси, сиру і інших продуктів;
-
не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
-
придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити у розчині соди (не можна в холодильник класти брудні яйця);
-
ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
-
дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць (не їжте гоголь-моголь – і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин, в разі необхідності використання сирого яйця, слід ретельно помити з милом);
-
дуже важливо дотримуватись товарного сусідства в холодильнику: зберігати сиру продукцію окремо від готової.
Тож дотримуйтесь правил, і будьте здорові!
Начальник відділу держнагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Подільського районного управління ГУ ДПСС
в Одеській області
Наталія Димкова.