Пташиний грип

Дата: 18.01.2024 09:53
Кількість переглядів: 177

 

Епізоотична ситуація з грипу птиці на території Європи, зокрема України загострилась. Випадки захворювання грипу птиці в 2023 році зареєстровано в країнах Європи. В Україні лише за період з 23.12.2023 по 04.01.2024 на території трьох прикордонних областей (Чернівецька, Сумська, Рівненська) зареєстровано чотири випадки захворювання птиці на грип. Враховуючи, що Одеська область – прикордонний регіон, розташований на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, варто пам’ятати, що завжди існує ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн та територій.

Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській  області, нагадує:

Пташиний грип – це заразне вірусне захворювання, яке звичайно вражає птахів, а ще іноді свиней, лише в окремих випадках вірусом пташиного грипу може заразитися й людина.

У результаті захворювання птахи гинуть. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці є переносниками та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал (господарі), комахи, пухоїди, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Інкубаційний період триває 1-7 днів.

Клінічні ознаки грипу птиці мінливі і залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища.

Загальні для всіх видів птахів:

  • відмова від корму і води;
  • підвищення температури тіла;
  • пригнічення;
  • порушення координації рухів, парези, паралічі;
  • риніт;
  • кон’юнктивіт.

У курей:

  • ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок);
  • набряк підклювного простору;
  • підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках;
  • діарея;
  • зниження продуктивності;
  • кашель і чхання.

У водоплавних птахів:

  • нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи);
  • помутніння рогівки;
  • сліпота.

Високопатогенним пташинним грипом хворіють люди, симптоми бувають різними:

  • гарячка,
  • ускладнене дихання, кашель,
  • біль у горлі та м’язах,
  • запалення очей (кон’юктивіт).

Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко привести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.

Для недопущення потрапляння пташиного грипу в господарство, необхідно:

  • утримувати всіх птахів в закритому режимі, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);
  • доглядаючи за птицею (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці). Суворо забороняється при догляді за птицею вживати їжу, палити, пити;
  • періодично, 2 – 3 рази на тиждень, очищене приміщення та інвентар обробляти дезінфікуючими засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу;
  • у період спалаху пташиного грипу не рекомендується купувати живих птахів для розведення та збільшення поголів’я.

При захворюванні домашньої птиці пташиним грипом єдиним надійним захистом від розповсюдження захворювання є знищення всієї інфікованої птиці.

Щоб уникнути зараження пташиним грипом памятайте:

  • Не торкайтесь хворих чи мертвих птахів;
  • Часто та ретельно мийте руки, особливо після контакту з птахами. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт. Також не забувайте мити руки після контакту з сирим м’ясом птахів та продуктами птахівництва, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці – продезінфікувати;
  • Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо не менше 30 хвилин при температурі 100 0С. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися не можливо;
  • Не купуйте м’ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • Якщо Ви маєте безпосередній контакт з птицею (наприклад, працюєте на птахофабриці), слід зробити щеплення проти звичайного людського грипу.
  • При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.

При появі симптомів, таких як утруднене дихання, лихоманка, кашель тощо – терміново звертайтесь до лікаря!

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт