Стаття на тему: "Паслін колючий – небезпечний карантинний бур’ян"

Дата: 06.11.2023 08:59
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

 

Стаття на тему: "Паслін колючий – небезпечний карантинний бур’ян"

 

Географічне поширення. Австрія, Болгарія, Німеччина, Данія, Словаччина, Чехія, Югославія, Азербайджан, Молдова, Україна, Казахстан, Канада, Мексика, США. Засмічувати культури і угіддя. Засмічує просапні та ярі зернові культури, особливо рясно росте на родючих землях; зустрічається на луках, пасовищах, вздовж доріг і на інших необроблюваних землях.

Морфологічні та біологічні особливості, шкідливість паслін колючий має дерев'янисте стебло, сильно розгалужене; довжина його в залежності від умов зростання 30 - 100 см, діаметр куща 70 см. На  рослині може утворитися до 70 гілок, листя ліровидні, довжина їх 5 - 10 см. Квітки спочатку зібрані на кінці короткого (2 - 3 см довжини) квітконосу, пізніше, завдяки подовженню останнього, розставлені в вигляді кисті. Віночок колосовидний, жовтого кольору; в діаметрі 1 - 2 см. Пиляки жовті, чотири рівні між собою, п'ятий довше, клювовиднозігнутий. Вся рослина густо опушена зірчастими волосками, а стебло, гілки, черешки і жилки листя, квітконоси і чашечка квітки засаджені міцними шиловидними соломистого кольору шипами довжиною від 5 до 12 мм. Плід - одногніздова, напівсуха ягода. При дозріванні плід розтріскується. На одній рослині може створювати до 180 ягід, а в кожній ягоді міститься в середньому до 70 насіння. Насіння сплюснуті з боків, темно-коричневі або чорні, поверхня насінин ямчата, зморшкувата, форма насіння округла, невеликий рубчик розташований поруч з микропіле. Розміри насіння: довжина 2,6 - 3 мм; ширина 1,75 - 2 мм; товщина 1 - 1,25 мм. Паслін колючий - однорічний пізній ярий бур'ян, розмножується насінням. Залежно від умов зростання на одній рослині може утворитися від 200 до 8000 насіння, а на окремих особливо добре розвинених рослинах - до 50 000 насіння. Насіння здатні давати сходи з глибини 1 - 15 см. Сходи з'являються пізно - в травні, коли грунт прогріється до 10 -12 °С. На пухких, добре освітлених грунтах насіння проростає більш дружніше, ніж на ущільнених і затінених місцях. Поодинокі сходи можуть з’являтися протягом усього літа, особливо в посівах просапних після культивації і випали дощів. Пізні рослини, природно, не можуть накопичити стільки речовин, скільки їх накопичують рослини що зійшли раніше, тому вони бувають значно менших розмірів. У пасльону колючого дуже яскраво виражена здатність до відростання після скошування. Насіння бур'яну зберігає схожість протягом 10 років.

Фото без опису  Фото без опису

Потужні рослини пасльону колючого пригнічують і заглушують посіви культурних рослин. При сильному засміченні спостерігається повна їх загибель.

Рослини пасльону худоба не поїдає через сильну опушенність і колючок, які, потрапляючи в сіно і солому, пошкоджують порожнину рота і шлунково-кишковий тракт тварин. Паслін колючий небажаний на полях ще й тому, що він є кормовою рослиною для колорадського жука і на ньому розвиваються хвороби картоплі і помідорів.

Паслін колючий поширюється з насіннєвим матеріалом, сіном,продовольчим і фуражним зерном, транспортними засобами.

Карантинні заходи і заходи боротьби.

Агротехнічні. Землі, сильно засмічені пасльоном колючим, необхідно відводити під чисті або зайняті пари з наступним дворічним посівом озимих зернових. Ні в якому разі не можна розміщувати просапні по просапних, так як в посівах цих культур створюються найбільш сприятливі умови для розвитку і обсіменіння бур'яну. Просапні необхідно обробляти після озимих, які в значній мірі очищають грунт від насіння бур'яну. Після збирання зернових обов'язкове обробка стерні, зяблева оранка під посів озимих і ярих плугами з передплужниками, а під чисті пари - глибока безвідвальна оранка. Обробка парів, передпосівна обробка зябу, посів проводяться так само, як і на землях, засмічених амброзією. Боронування посівів просапних культур забезпечує загибель зійшли рослин пасльону, але, оскільки масові сходи бур'яну з'являються, коли просапні вже не можна боронувати,потрібно дуже ретельний догляд за просапними.

Хімічний. Використовувати один з дозволених гербіцидів. Там, де неможливо застосування отрутохімікатів, слід проводити скошення перед цвітінням. На корм худобі скошену зелену масу використовувати не рекомендується через високий вміст в пасльоні алкалоїдів.
 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора