Гідна праця – справедливе суспільство

Дата: 05.10.2023 12:26
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Гідна праця – справедливе суспільство

 

       Кожна людина заслуговує на гідне життя, коли вона має можливість реалізувати свої необхідні потреби. А важливу роль у здобутті гідного життя грає робота.

        Багато людей, які шукають роботу, мають потребу в забезпеченні соціального захисту, закріпленні права працюючих у законодавстві й впровадженні їх на практиці.

       Щороку 7 жовтня в усьому світі відзначається Всесвітній день дій за гідну праці.

       У 1999 році Міжнародною Організацією Праці (МОП) було розроблено поняття гідної праці, до якого увійшли основні компоненти - це зайнятість, права, захист, діалог, а 7 жовтня 2008 року за рішенням Міжнародної конфедерації профспілок вперше була проведена міжнародна акція «Всесвітній день дій профспілок за гідну працю».

       7 жовтня - це день, коли профспілки всього світу зосереджують увагу суспільства до важливих проблем у сфері трудових правовідносин, дотримання прав працівників і прав профспілок, необхідності спільного пошуку шляхів для забезпечення гідної праці.

        За визначенням Міжнародної організації праці, гідною можна назвати таку працю, яка гарантує, зокрема, справедливий дохід, безпечність на робочому місці, перспективи особистого розвитку та соціальної інтеграції, свободу обєднань і слова, рівні права чоловіків і жінок в участі та прийнятті рішень, які впливають на життя працівників, відсутність дискримінації й примусової праці, у тому числі дитячої, обговорення шляхів вирішення конфліктів, вільний вступ до профспілок, захист від втрати або зменшення доходів через безробіття, виробничого травматизму, материнства чи старості.

            Відповідно до прийнятої в 2006 році Конвенції МОП національна політика України, як члена МОП, в останні роки базується на формуванні превентивної культури у сфері праці й охорони праці з метою попередження порушень в організації трудових правовідносин,  нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, мінімізації ризиків у сфері охорони праці.

         В Конституції України закріплене право громадян на працю. Наша держава бере на себе обов’язок гарантувати, аби в кожного працюючого були безпечні та здорові умови праці, а заробітна плата - не нижче законодавчо встановленого її розміру.

          Вже декілька років територіальні органи Держпраці за підтримки МОП  здійснюють інформаційну підтримку суб’єктів господарювання різних галузей, які наділені правом використання найманої праці, а також працівників та інших верст населення, з питань запобігання порушення законодавства про працю та охорону праці.

           З перших тижнів, коли розпочалось повномасштабне вторгнення рф на територію України, представники державної влади та громадського суспільства зосередили увагу до сфери зайнятості, до тих, на кому тримається українська економіка - працівники та роботодавці.

         Ми всі усвідомлюємо, що в воєнний час відбувся спад економіки, обсяги виробництва та реалізації зменшились, значна частина суб’єктів господарювання не мають можливість провадити діяльність через обстріли та пошкодження інфраструктури, тому  питання про гідні умови праці є актуальними сьогодні.

          У найгіршому становищі опинилися внутрішньо переміщені особи, які, тікаючи від війни, шукають іншу роботу в іншій місцевості, а також жінки, які були змушені залишити країну, що стало перешкодою не тільки для виконання обов’язків по наявній роботі, а і для повернення на ринок праці та пошуку нової роботи.

           В скрутних умовах перебувають люди, які втратили роботу та вимушені звертатись за допомогою до державної служби зайнятості, а також люди, які формально роботу не втратили,  але знаходяться у відпустках за власний рахунок.

         Зі складнощами стикаються працюючі, що перебувають на території активних бойових дій або на окупованих територіях, і не можуть виконувати свою роботу або навіть потрапити на своє робоче місце.

            Залишається значна кількість українців, на роботу яких війна не вплинула саме щодо суттєвих змін  в організації та оплаті праці, але вони мають страх безробіття в майбутньому.

            За весь період, із введенням воєнного стану в країні, посадові особи Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, в рамках визначених Урядом програм та завдань, постійно здійснюють превентивні заходи з метою запобігання порушень національного законодавства в сфері праці.

            Під час проведення інформаційно-розяснювальної роботи з’ясовуються та аналізуються проблемні питання, у тому числі,  що стосуються офіційного працевлаштування, забезпечення працівників трудовими та соціальними гарантіями, безпечними й здоровими умовами праці, обговорюються питання щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, як глобального злочину, недопущення дискримінації на робочому місці тощо, окремо зосереджується увага на використанні праці неповнолітніх та осіб з інвалідністю, жінок, які мають дітей у віці до 14 років або дитину інваліда.

        В ході проведення таких заходів всім присутнім надається фахова допомога, особливо з питань нововведень, які познали національні законодавчі акти у сфері праці та зайнятості в період воєнного стану, аби в такий тяжкий час для країни уникнути порушень законодавства про працю та забезпечити дотримання принципів гідної праці.

         Під час зустрічей багато наших громадян висловлюють бажання працювати в Україні та мають сподівання на гідну заробітну плату та безпечні умови праці, аби забезпечити собі гідне життя.

         Крім того, громадяни постійно отримують консультації та роз’яснення з питань законодавства про працю, скориставшись інформаційним порталом pratsia.in.ua, де розміщені спеціальна електронна форма звернення й номери телефонів, або сервісом  Держпраці «інтерактивний інспектор», заповнивши форму для оперативного  отримання роз’яснень   https://forms.gle/FuLCQKQQta22kXDP7, а також за допомогою мобільного зв’язку до інспектора праці.

        Саме сьогодні, в умовах воєнного стану,  впровадження принципів гідної праці в нашій країні – це важливе завдання не тільки профспілок, а і різних гілок влади та самого суспільства в цілому.

 

головний державний інспектор

 відділу з питань праці

Управління інспекційної діяльності в Одеській області  

Південного міжрегіонального управління

Державної служби з питань праці                          Антоніна АВТУТОВА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора