Профілактика сказу - пероральна імунізація диких тварин

Дата: 05.10.2023 09:15
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Профілактика сказу - пероральна імунізація диких тварин

             Для боротьби зі сказом фахівці Держпродспоживслужби восени 2023 року будуть виконувати комплекс антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію захворювання, який передбачає щеплення домашніх тварин, включаючи обов'язкову вакцинацію всього поголів'я собак і котів на території Подільського району, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

            Досвід боротьби зі сказом в дикій фауні показує – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Їх імунізація здійснюється шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом. Пероральна імунізація – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити, щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Її застосовують до диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

            Зараз, через воєнний стан, на адміністративній території Зеленогірської територіальної громади буде проводиться лише наземний розподіл принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.

             Принада має вигляд невеликих брикетів із запахом м'ясо-кісткового борошна, всередині яких капсула із вакциною. Вона сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у молодих тварин, не призводить до виділення вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, людини та природного середовища, стабільна в польових умовах. У разі виявлення подібних принад просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати, щоб тварини мали змогу їх знайти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора