Чим небезпечні стихійні ринки?

Дата: 13.06.2023 20:40
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Чим небезпечні стихійні ринки?

             Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє жителів Зеленогірської громади, що стихійна торгівля продуктами харчування є загрозою епідемічного добробуту населення.  Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання.    Приватні особи, які реалізують продукцію не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші.

          З настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі, цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити здоров’ю якщо харчуватися зі стихійних ринків, про  якість продукції, ким та в яких умовах вона виготовлена, де зберігалась і як вона транспортувалась. Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряється.  

        У зв’язку із надзвичайною ситуацією, яка склалася внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, почався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями- збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до
лікарів.

            Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області застерігає покупців, що купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик! Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тому продавці стихійних ринків свідомо порушують законодавство та ставлять під загрозу здоров’я покупців.  Звертаємося до мешканців із закликом – не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі та  застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

         На сьогодні Держпродспоживслужба проводить роз’яснювальну роботу серед підприємців і громадян щодо усіх ризиків торгівлі «з рук» у невстановлених місцях, громадян застерігаємо від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів та наголошуємо:  не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Пам’ятайте: Харчові продукти мають продаватися у спеціалізованих магазинах та на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль за зберіганням та реалізацією продукції, що є гарантією придбання споживачем якісної та безпечної продукції. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

                                      

                                            Подільське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

                                 в Одеській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора