Південноамериканська томатна міль

Дата: 05.06.2023 15:42
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

Південноамериканська томатна міль.

(Tuta absoluta Meyr.)

 

Небезпечний шкідник для сільськогосподарських рослин родини пасльонових, особливо томатів, також баклажани, перець, бадилля картоплі та бур’яни родини пасльонових ушкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною - господарем є томат.

Батьківщина шкідника - Південна Америка. Також зареєстрований в Африці, Європі, у тому числі Росії та південно-західній частині України (АР Крим і Одеська область).

Тривалість біологічного циклу розвитку шкідника становить 29-38 днів, залежно від кліматичних умов. При сприятливих умовах може дати до 13 поколінь за рік.

Самка відкладає до 260 штук яєць. До яйцекладки приступає на 3- й день після появи. Гусениці відроджуються через 4 - 5 днів та вгризаються в плоди, листки чи стебла. За той час, поки плоди дозріють, гусені встигають залишити їх і залялькуватися. За достатньої кількості їжі їх розвиток не припиняється в зимовий період, а може продовжуватися в сховищах де зберігаються кормові рослини.

Імаго томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблистого до коричневато-розоватого кольору) із чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла становить близько 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм.

Фото без опису

Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму, дрібні.  Розташовуються, як правило, на нижній стороні листів.

Гусениці молодших віків білого або кремового кольору із чорною головою. У міру дорослішання колірне фарбування міняється, тіло здобуває зеленуватий або рожевий колір, а голова коричневий з характерним чорним обідком. Гусениця першого віку має довжину тіла близько 0,9 мм, старших віків 8-9 мм.

            Гусениці шкідника можуть харчуватися на всіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Вони утворюють великі міни на листах, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених плодах, викликаючи значні втрати врожаю, як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Найчастіше ушкодження важко помітити. Іноді присутність шкідника визначають по "ошурках" та екскрементах, які гусінь залишила під чашолистками. Гусениць південноамериканської томатної молі можна знайти під чашолистками плодів томатів, та  у галереях під шкуринкою плода. Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати врожаю можуть досягати 50-100%.

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Розповсюджується з розсадою і плодами томатів у всіх фазах розвитку, також з пакувальним матеріалом, ґрунтом, інвентарем, рослинними рештками.

Південноамериканська томатна міль може акліматизуватися в південних регіонах України у відкритому ґрунті, в інших регіонах у закритому. Вантажі плодів з заражених зон країн розповсюдження шкідника підлягають інспектуванню в місцях розвантаження і розмитнення.

Для своєчасного виявлення варто проводити обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур. Застосовувати феромонні пастки для своєчасного виявлення шкідника.   

При виявленні шкідника в живому стані необхідно провести знезараження або повернення партії. Хімічний контроль не ефективний, тому що ці шкідники живляться усередині плодів пасльонових культур. Необхідно застосовувати біологічні методи захисту.

Обов’язковим є знищення поживних решток та дотримання строків збирання урожаю.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора