Пошук

12 травня Міжнародний день здоров’я рослин.

Дата: 01.05.2023 12:47
Кількість переглядів: 73

https://rada.info/upload/users_files/04527135/00d48ce89ea3fafa5bf89491079a00f1.docx

Здорові рослини -  це життя планети!

Здорові рослини - природні захисники нашого повітря, продуктів харчування та навколишнього середовища.

Рослини відіграють надзвичайно важливу роль для нашої планети оскільки є автотрофними організмами і живляться за рахунок надзвичайно важливого процесу - фотосинтезу. Під час цього процесу здійснюється утворення кисню. Саме тому рослини є легенями нашої планети. Вони беруть активну участь в процесі грунтоутворення та захисті грунту від вимивання (водна ероція) та вивітрювання (вітрова ерозія).

Рослинність істотно впливає на клімат, формує температурний режим планети; кисень, що виділяють рослини, є джерелом озону, який захищає біосферу від короткохвильових ультрафіолетових променів, що згубно впливають на живі істоти.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80%  їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо.

 Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції. В результаті  чого мільйони людей по всьому світі не мають достатньої кількості продуктів харчування. Серйозної шкоди зазнає сільськогосподарське виробництво як окремих сільських громад так і цілих країн.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюються  нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було.

 Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

2020 рік був оголошений Організацією  Обєднаних націй Міжнародним роком здоровя рослин  .

Існує  6 ключових повідомлень в рамках Міжнародного року охорони здоров’я рослин, які ООН хоче донести до світової спільноти:

 

  1. Збереження здоров’я рослин заради ліквідації голоду і досягнення цілей сталого розвитку. Вся світова їжа на 80% складається з рослин. 20-40% продовольчих сільськогосподарських культур щорічно знищують шкідники та хвороби. Це негативно позначається на основному джерелі доходу сільських громад, веде до втрат врожайності і торгових збитків, а також позбавляє їжі мільйони людей. 
  2. Обачність під час перевезення рослин і рослинних продуктів через кордон. В ООН закликають бути обережними під час перевезення через кордон рослин і рослинних продуктів і перевіряти їхню відповідність фітосанітарним вимогам. Також з особливою увагою просять замовляти рослини і рослинну продукцію в інтернеті. Це допоможе стримати поширення шкідників і хвороб рослин. 

3.Впровадження і дотримання міжнародних стандартів при торгівлі рослинами і рослинними продуктами. З розвитком торгівлі зростає ризик поширення шкідників і хвороб рослин і нанесення серйозного збитку біорізноманіттю. Щоб торгівля була безпечною, необхідно впроваджувати міжнародні стандарти і норми захисту здоров’я рослин, які зменшують негативний вплив шкідників і пестицидів на здоров’я людини, економіку і навколишнє середовище. 

4.Підтримання здоров’я рослин і охорона навколишнього середовища. Через кліматичні зміни та людську діяльність змінюються екосистеми, зокрема, з’являються нові ніші для розмноження шкідників і розвитку хвороб рослин, через які втрачається біорізноманіття. У боротьбі з шкідниками і хворобами фермерам слід впроваджувати, а директивним органам сприяти цьому, екологічно безпечні методи, наприклад, інтегрований захист рослин. 

5.Інвестування в розвиток потенціалу щодо захисту здоров’я рослин, дослідження та інформаційно-роз’яснювальну роботу. Урядам, законодавцям і директивним органам слід розширювати можливості організацій із захисту рослин та інших відповідних установ і забезпечувати їх необхідними кадровими і фінансовими ресурсами, а також вкладати більше коштів в дослідження та інформаційно-просвітницьку роботу щодо здоров’я рослин. 

6.Вдосконалення систем моніторингу і раннього попередження для захисту рослин і їх здоров’я. Державним органам влади слід приймати рішення на основі ґрунтовної підготовки і надійних даних. Регулярний моніторинг рослин і завчасне отримання інформації про загрози дають змогу застосовувати попереджувальні та адаптаційні заходи, щоб зберегти здоров’я рослин.

Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

 

До всіх цих заходів залучена Держпродспоживслужба, яка щоденно стоїть на сторожі здоров’я рослин. Завдання, які виконують територіальні органи Держпродспоживслужби, спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків торгівлі та використання засобів захисту рослин, нагляд за виробництвом та реалізацією насіння та садивного матеріалу, який повністю відповідає сортовим, посівним та товарним якостям.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора