УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ
УВАГА!
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ
З 2012 року в Україні зареєстровано 566 випадків Африканської чуми свиней (АЧС) (405 домашні свині, 124 – дикі свині та 37 інфіковані об’єкти). З початку 2023 року на території України зареєстровано 4 випадки АЧС (2 – домашні свині, 2 – дикі свині)
Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти із свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей та тварин). Вакцини для профілактики АЧС не існує. Майже все поголів’я свиней, що захворіло, гине. Підозрілі до захворювання тварини знищуються.
Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?
Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5 – 9 діб
Чи хворіють люди на АЧС?
Ні Люди не хворіють на АЧС.
Які тварини хворіють на АЧС?
Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.
Чи існує вакцина від АЧС?
Ні! На даний час ефективної вакцини не існує.
Чи лікують свиней при захворюванні на АЧС?
Ні! Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування заборонено законодавством України.
Що станеться, якщо не повідомити про підозру на АЧС?
Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
Заходи ветеринарної служби по контролю АЧС.
У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи по запобіганню розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного, безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекція приміщень та території утримання свиней.
Які клінічні ознаки є характерними для хворих на АЧС свиней?
Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженням внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40,5-42 оС;
- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
- червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки,вух, п’ятачка та кінцівок (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней);
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Як відбувається зараження свиней?
Шляхом безпосереднього контакту
- від свині – до свині
Опосередковано:
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби;диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
- при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Стійкість збудника:
Вірус АЧС залишається життєздатним:
- у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів;
- у гною та ґрунті – до 3 місяців;
- в трупах свиней – до 2,5 місяців;
- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
- в солонині – до 1 року;
- в замороженому м'ясі – до 3 років
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- Не дозволяти відвідування господарств та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
- Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней;
Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
при підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!
Подільське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Одеській області