Держпродспоживслужба застерігає: стихійна торгівля харчовими продуктами небезпечна для здоров’я

Дата: 07.04.2023 15:42
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Держпродспоживслужба застерігає: стихійна торгівля харчовими продуктами небезпечна для здоров’я

           Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє жителів Зеленогірської громади, що стихійна торгівля продуктами харчування є загрозою епідемічного добробуту населення.  Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності до споживання.    Приватні особи, які реалізують продукцію не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші.

          З настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі, цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити здоров’ю якщо харчуватися зі стихійних ринків, про  якість продукції, ким та в яких умовах вона виготовлена, де зберігалась і як вона транспортувалась. Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряється.  

          Придбані продукти харчування у невстановленому місці,  у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини.

          Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області застерігає покупців, що купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик! Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тому продавці стихійних ринків свідомо порушують законодавство та ставлять під загрозу здоров’я покупців.  Звертаємося до мешканців із закликом – не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі та  застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

         На сьогодні Держпродспоживслужба проводить роз’яснювальну роботу серед підприємців і громадян щодо усіх ризиків торгівлі «з рук» у невстановлених місцях, громадян застерігаємо від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів та наголошуємо:  не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Пам’ятайте: Харчові продукти мають продаватися у спеціалізованих магазинах та на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль за зберігання та реалізацією продукції, що є гарантією придбання споживачем якісної та безпечної продукції. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

                                            Подільське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

                                 в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора