Пошук

Стаття на тему: "Середземноморська плодова муха"

Дата: 06.03.2023 13:40
Кількість переглядів: 135

Стаття на тему: "Середземноморська плодова муха"

 

 

Небезпечний шкідник, пошкоджує понад 70 видів рослин, з них: апельсини, мандарини, хурму, інжир, банани, лимони, суниці, гранати, манго, груші, яблуні, сливи, черешні, виноград, тощо.

Для України, проникнення і розповсюдження середземноморської плодової мухи в першу чергу загрожує плодівництву у південних областях.

Оптимальною температурою повітря для розвитку є 20 – 28 ºС. Імаго вилітають навесні, живляться соком плодів і відкладають яйця в маленьку порожнину під шкіркою, яку проколюють гострим кінцем яйцекладу. Самка за період свого життя може відкласти від 100 до 300 яєць. Через 2-4 доби з яєць відроджуються личинки. Личинки живляться і пересуваються в середині плоду, досягнувши старшого віку залишають плоди та проникають у ґрунт на глибину до 5 см. де заляльковуються і перетворюються в пупарій. Через 6-11 днів залежності від температури відроджуються імаго.

Середземноморська плодова муха за розміром дещо менша ніж звичайна домашня муха, має строкате забарвлення. Голова самки білувато-сіра, з темною смугою на хоботку. У живих комах очі винно-червоні з зеленим відблиском. Груди блискучо чорні, з жовто-білими плямами, крила з переривчастими широкими поперечними смугами попелясто-сірого кольору з жовтуватим відтінком. Основа та передній край крил затемнені. Черевце сплющене і вигнуте, жовтувате з трьома темно-сірими поперечними смугами.

  

Личинка: щойно відроджена довжиною до 1 мм; останнього віку – прозора білувата, іноді жовтувата чи рожева, в залежності від вмісту кишечника; завдовжки 7-10 мм.

Ознаки пошкодження. При початкових стадіях ураження плоди можуть зовні не відрізнятися від здорових. При натисканні ушкоджені плоди продавлюються, стають м’якими, розрізавши їх, всередині можна побачити білувато-кремових личинок мухи. Поблизу в шкірці може бути другий отвір дещо більшого діаметру і з більш свіжими краями, навколо якого утворюється теж коричнева пляма.

    

На шкірці персиків, в місцях проколів яйцекладом з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця твердіють і темнішають.

Влітку найчастіше пошкоджуються апельсини, абрикоси, персики тощо, які мають жовто-помаранчеве забарвлення. В плодів що мають високий вміст цукру пошкодження супроводжується витіканням солодкого соку, який склеює сусідні плоди.

Середземноморська плодова муха – поліфаг, знищує від 30 до 100% урожаю плодів.

Способи поширення: Імаго можуть переміщуватися з різними видами транспорту. Імаго можуть також пасивно переноситися вітром на відстань до 20 км.

З метою виявлення середземноморської плодової мухи проводять обстеження насаджень рослин господарів, візуально і за допомогою феромонних пасток.

Основним фітосанітарним заходом є огляд вантажів плодів з заражених зон країн розповсюдження шкідника у місцях розмитнення та розвантаження з відбором зразків для фітосанітарних лабораторій.

При виявленні середземноморської плодової мухи необхідно провести знезараження об’єктів регулювання. Якщо до вантажу неможливо застосувати фітосанітарні процедури, тоді вантаж може бути знищено у безпечний спосіб або повернуто в країну відправника.

При виявленні середземноморської плодової мухи під час обстежень в період вегетації рослин, на даних площах встановлюється карантинний режим. У карантинній зоні проводяться відповідні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ даного регульованого шкідливого організму.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора