Стаття на тему: "Ясенева смарагдова вузькозлатка"

Дата: 05.10.2022 10:44
Кількість переглядів: 277

Фото без опису

Стаття на тему: "Ясенева смарагдова вузькозлатка"

 

Ясенева смарагдова вузькозлатка (Agrilus planipennis Fairmaire) – небезпечний агресивний стовбуровий шкідник, який спроможний заселяти дерева (ясень, горіх та деякі інші породи листяних порід дерев) без видимих ознак ослаблення, що прискорює їхній відпад. За високої щільності поселень загибель дерева може наставати на другий рік. Великі дерева златка здатна заселяти поступово протягом декількох років, викликаючи їхнє поступове ослаблення.

За офіційною версією, цей шкідник відсутній в Україні та нашому регіоні. Водночас історія знає чимало прикладів, коли організм включався до переліку вже після того, як він проник на нову територію і завдав відчутної шкоди.

Довжина тіла дорослих жуків варіює від 7,5 до 15,0 мм, довжина дорослої личинки – 26-32 мм. Жук смарагдово-зелений із золотистим, бронзовувато або фіолетовим блиском. Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Жуки можуть перелітати на відстань до 1 км.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

На відміну від більшості інших стовбурових шкідників златка здатна нападати на абсолютно здорові дерева. Значної шкоди завдають як личинки, так і імаго (жуки). Жуки живляться листям дерев, личинки завдають шкоди стовбурам. Личинкові ходи дуже вигнуті, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають протягом двох-трьох років.

Шкідливість златки загрозливо велика. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення Ясеневої смарагдової вузькозлатки. Єдиним способом знищення златки на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

    Згідно Регламенту комісії (ЄС) 2020/1292 від 15 вересня 2020 року щодо заходів по запобіганню ввезення до Союзу ясеневої смарагдової вузькозлатки, запроваджено деякі невідкладні заходи, пов'язані з експортом до ЄС певних видів рослин та продуктів рослинного походження. Шкідник ясеневої смарагдової вузькозлатки був виявлений на територіях Луганської, Донецької, Харківської областях.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора