ПАМ’ЯТКА ПО ПРОФІЛАКТИЦІ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Дата: 26.07.2022 11:14
Кількість переглядів: 395

  ПАМЯТКА ПО ПРОФІЛАКТИЦІ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

При аналізі основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах. До групи гострих кишкових інфекцій належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи, рота вірусна інфекція та інші. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

 АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

 Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;

Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;

Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;

Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.

 М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – повинні бути окремі для сирого м’яса,  риби  і готових виробів. Це вкрай важливо!

Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.                                

Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;

Не готувати їжу при ознаках діареї;

Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також  - з  річок, озер тощо;

Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Приміщення, де проводиться приготування їжі, необхідно утримувати в чистоті.

Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна  та двері.

Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАМЯТКА ПО ПРОФІЛАКТИЦІ БОТУЛІЗМУ

 

Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаменно невідомо!

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

При аналізі захворювання на ботулізм в Одеській області було встановлено, що всі випадки у побуті. В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Симптоми ботулізму:

• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

• сильно виражена сухість у роті;

• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

• запаморочення;

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

• ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.


Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

• солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

• консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

• не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора