Пошук

Стаття на тему: "Західний квітковий трипс"

Дата: 13.04.2023 09:56
Кількість переглядів: 1129

Стаття на тему: "Західний квітковий трипс"

 

Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.) – багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. Західний квітковий трипс в широкому масштабі уражує багато культур закритого та відкритого ґрунту.

Його личинки та дорослі особини живляться на плодових культурах (абрикосі, персику, сливі, нектарині тощо); овочевих (томатах, огірках, солодкому перці, гороху); квіткових (трояндах, гвоздиках, хризантемах, герберах, гладіолусах), висмоктуючи клітинний сік рослин.

 

Імаго дуже дрібні (0,9-1,58 мм), мають колюче-сисний ротовий апарат, дві пари прозорих крил, оторочених війками. У стані спокою крила складаються на спині вздовж тіла комахи. Основний колір тіла бурштиновий - від жовто-коричневого до темно-коричневого. Самці завжди світліші, веретеноподібні з вузьким черевцем. Основні щетинки на тілі завжди темно-коричневі. Взагалі колір комахи досить мінливий, залежно від пори і умов року він варіює від жовтого до коричневого. Антени 7-сегментні. Ноги світлі. Повний цикл розвитку від яйця до імаго триває в середньому 30 днів і залежить від умов навколишнього середовища.

Трипси висмоктують сік, поїдають пилок і нектар рослин. Таке живлення приводить до розповсюдження пилку, запилення квіток, та передчасного їх в'янення. Яйця, відкладені ними у тканини пелюсток, викликають на квітках ефект "гусячої шкіри".

Інтенсивність пошкодження залежить від фази розвитку рослин. При живленні на бруньках до початку їх розпускання, спостерігається деформація листків. Основна ознака - знебарвлення кінчиків верхніх листків рослин та "плямистість з ореолом" - маленький чорний рубець, оточений білуватою плямою. Ознаками зараженості рослин є поява сріблястого забарвлення, локальна деформація, ріст коричневих наростів неправильної форми, особливо на листках декоративних рослин. Пошкоджуючи овочеві культури, трипси зменшують їх продуктивність. Західний квітковий трипс є переносником вірусу плямистого в'янення томатів та вірусу смугастості тютюну. Накопичувати віруси здатні лише німфи. Трипси здатні ховатися в нерозпущені бутони та пазухи листків, та захищати яйця епідермісом рослини-господаря.

Розповсюджується трипс у всіх стадіях розвитку при перевезенні заселених імаго, яйцями чи личинками квітів, овочів та інших пошкоджуваних рослин або в ґрунті вазонних культур, торфі. Необхідно здійснювати постійний фітосанітарний контроль приватних і державних тепличних господарств, куди завозиться імпортна розсада овочів, квітів та інший садивний матеріал. З карантинних заходів головним є фітосанітарний контроль імпортного зрізу квітів та горщикових культур, як основних розповсюджувачів шкідника. В  зв’язку з тим, що трипс веде прихований спосіб життя і його складно виявити при огляді вантажів рослинного походження, єдиним надійним заходом, який не допускає завезення шкідника в країну є обстеження впродовж вегетаційного періоду місць вирощування рослин, які повинні бути вільними від шкідника.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                 Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора