Отримання Допуску(посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 21.02.2022 14:36
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

До уваги землекористувачів  усіх форм власності!

 

Отримання Допуску(посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами

        За сучасних умов господарювання значно погіршився фітосанітарний стан агроценозів та збільшилися втрати врожаїв. Маючи знання і контролюючи фітосанітарну ситуацію на полях, дотримуючись сівозміни та вчасно проводячи біологічні та хімічні обробки можна досягти якісних та високих показників врожаїв.

Хімічний метод захисту рослин є одним з найпоширеніших і полягає в застосуванні хімічних речовин, які мають назву пестициди. Цей засіб має великі переваги перед усіма іншими: по-перше- діє досить швидко; по друге- він економічний; по третє може застосовуватись проти всіх шкідливих об’єктів, але  за умови  збереження навколишнього середовища, недопущення отруєння бджіл та дотримання охорони праці при роботі з пестицидами і агрохімікатами.

Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур`янів використовується значна кількість засобів захисту рослин до роботи з якими залучаються працівники без відповідних навичок та відповідного допуску до роботи з пестицидами. Такі дії можуть привести до негативних наслідків. На виконання ст.11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», ст.18 Закону України «Про захист рослин» та постанови КМУ від 18.09.1995 р. № 746 «Про затвердження Порядку одержання Допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами» (зі змінами)    допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск.

        За умови надання відповідних документів (заяви та медичної  книжки   (додаток 3) особи, що працює з пестицидами і агрохімікатами з відповідним висновком про відсутність протипоказань за станом здоров’я) до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області суб’єкту господарювання надається рахунок  для сплати за проведення навчання.

          Після проходження  спеціальної підготовки з питань  безпечного проведення робіт  з пестицидами і агрохімікатами суб’єкту господарювання надається Допуск (посвідчення)   на право роботи  з пестицидами і агрохімікатами.   

    Слід пам`ятати, що всі обробки потрібно проводити суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами  та агрохімікатами та лише зареєстрованими препаратами дозволеними до використання в Україні. Керівнику  суб’єктів господарювання  необхідно провести  щорічне навчання працівників, та отримати Допуск(посвідчення)  про проходження спеціальної підготовки, щодо безпечного поводження з пестицидами  та агрохімікатами.

Керівники  суб’єктів господарювання несуть відповідальність за своєчасне направлення працівників на навчання.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                               Юлія ТКАЧУК

Контактний телефон: 0956200816, 0685591803.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора